Zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy jest w trakcie ciąży wyraźnie zwiększone. Produktem, który jest najlepszym źródłem wapnia w diecie jest mleko, które dodatkowo dostarcza także szereg innych składników kościotwórczych i pod tym względem nie może się, z nim równać żaden inny produkt żywnościowy. Ponadto zawarty w mleku wapń cechuje się wyjątkową przyswajalnością. Biodostępność tego składnika z mleka waha się na poziomie aż 80%. Wprawdzie źródłem wapnia w pożywieniu są także warzywa oraz przetwory zbożowe, jednak przyswajalność tego minerału z wymienionych produktów żywnościowych jest niezwykle niska (ok. 13%). Aby kobieta ciężarna była w stanie pokryć zwiększone zapotrzebowanie na wapń powinna wypić w ciągu dnia przynajmniej 3 szklanki mleka, lub w przypadku złej tolerancji, taką samą ilość fermentowanych napojów mlecznych (kefir, jogurt naturalny). W diecie należy ponadto wybierać chude produkty mleczne, gdyż tłuszcz zawarty w tłustym mleku i jego przetworach dostarcza dużej ilości energii, nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, co sprzyja rozwojowi miażdżycy, a także predysponuje organizm dziecka do kłopotów z układem krążenia w przyszłości. Należy pamiętać, że sery twarogowe są uboższe w wapń niż mleko, z którego zostały wyprodukowane. Kobieta w ciąży nie powinna natomiast spożywać mleka niepasteryzowanego, a także serów miękkich jak brie, camembert, feta, roquefort, ze względu na potencjalne ryzyko zakażenia Listerią, stanowiącą poważne zagrożenie dla płodu.
Inne ciekawe porady
Czerw 25, 2014 Choroby metaboliczne
Jak zaplanować dietę
Czerw 25, 2014
Helicobacter pyroli i wrzody żołądka
Czerw 25, 2014
Ostrożnie ze słońcem
Czerw 25, 2014
Dieta dla oczu
Czerw 25, 2014 Narządy zmysłu
Mleko i produkty mleczne
Odpowiednie spożycie mleka i produktów mlecznych w trakcie trwania ciąży jest niezwykle istotne, gdyż warunkuje dowóz potrzebnej ilości wapnia.
Przeczytaj inne porady z tej kategorii
Zapotrzebowanie na białko w trakcie ciąży
Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży
Odpowiednia podaż białka warunkuje sprawne funkcjonowanie organizmu matki i stwarza optymalne warunki dla prawidłowego rozwoju organizmu dziecka w całym okresie życia płodowego.
czytaj więcejCiąża pod okiem dietetyka
Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży
Narodziny dziecka to niezwykle ważny okres w życiu każdej kobiety. Jednym z najważniejszych czynników warunkujących prawidłowy przebieg ciąży, a także późniejsze zdrowie dziecka jest prawidłowe ...
czytaj więcej